-->

Олимписките игри 2016 година во Рио де Жанеиро

Летните олимписки игри 2016 година ќе се одржат во Рио де Жанеиро, одлучија членовите на Меѓународниот олимписки комитет на седницата која денеска се одржа во Копенхаген.

Рио ја доби довербата на членовите на МОК пред Мадрид, Токио и Чикаго, кои му беа конкуренти. Најголемото изненадување се случи во првиот круг од гласањето, по кое од конкуренција испадна првиот фаворит, Чикаго.

За кандидатурата на американскиот град не помогна ниту претседателот на САД Барак Обама, кој присуствуваше на гласањето во Копенхаген.

Во вториот круг од трката испадна Токио, па во финалето останаа Рио де Жанеиро и Мадрид. Повеќемина од 95-те делегати на МОК, колку што гласаа, довербата му ја дадоа на бразилскиот град, па за прв пат во историјата Олимпиките игри 2016 година ќе се одржат во една јужноамериканска држава.


                                                                                              [ 02-10-2009 ]

 

Copyright © 2009 selotejp.com