-->

Почина Коле Чашуле

На 88 години вечерва почина македонскиот романсиер, драмски писател и публицист Коле Чашуле.

Тој е роден во Прилеп во 1921 година. Чашуле бил директор на радио Скопје, уредник на списанијата „Нов ден“ и „Современост“, главен и одговорен уредник на „Разгледи“, и директор на драмата при Македонскиот народен театар.

Еден е од иницијаторите за формирање на друштвото на писателите на Македонија, а бил и негов претседател. Член е и на Македонскиот Пен центар. Во 1946 година Чашуле е член на судскиот совет што го осудува Методија Андонов - Ченто на 11-годишна затворска казна.

Чашуле бил конзул во Канада и амбасадор во Боливија, Перу и во Бразил.

Негови најпознати дела се драмите - Една вечер (1948), Последните гаврани (1950), Задруга (1950), Вејка на ветрот (1957), Бразда (1958), и Црнила (1960), романи - Простум (1970),и книги раскази - Првите дни (1950).


                                                                                              [ 22-09-2009 ]

 

Copyright © 2009 selotejp.com