-->

Зграда со 1000 прозори

Новата деловна зграда која се гради во Кина, се верува дека ќе има најмногу прозори во светот за градба со толкава висина.Деветкатницата која ја дизајнирал Јапонскиот архитект Sako Keiciro, има скоро илјада прозори. Еден локален новинар пребројал 113 прозори во 15 соби на деветтиот кат и дошол до заклучок дека секој просторија има најмалку 21 прозор.

Ниту една од собите нема потполно квадратен или правоаголен облик, како ни пролази и ходници кои ги спојуваат. На секој кат се наоѓа по една мала градина.

“Од внатре изгледа како лавиринт.“- изјавил еден од градежниците, кој додал дека во животот не работел на ваков сличен проект.

Шефот на градилиштето изјавил дека изградбата ќе чини 6 милиони фунти. “Само прозорите чинат 500.000 фунти.“- додал тој. Зградата ќе биде завршена до крајот на летото.

 

Copyright © 2009 selotejp.com