-->

Избрана највлијателната личност во историјата на музиката

Британците одлучија кој нивен сонародник ја изменил историјата на музиката.

Изборот падна на Крис Блеквел, човекот кој преку својата дискографска куќа Island, го откри Боб Марли и ја лансираше кариерата на U2. Блеквел исто така го победи и Џорџ Мартин, продуцентот на Битлси, како и Ричард Брeнсон (Virgin), вклучувајќи и многу други од 20 – те финалисти од музичката индустрија.

Прогласувањето на победникот е одржано на 8 – ми април во Лондон, во склоп на Музичката недела.

Блеквел ја основал Island Records уште во 1959 година, Боб Марли го открил во 1972 година, а потпишал и со Roxy Music. Продуцирал неколку хитови, вклучувајќи го евергринот 'My Boy Lollipop' Millie Smalls.

 

Copyright © 2009 selotejp.com