-->

Вицепремиерот Боцевски во Вашингтон на глобалната конференција на ОМД

Македонскиот вицепремиер за евроинтеграции Ивица Боцевски престојува во работна посета на САД, на покана од Обединетата македонска дијаспора која одржува неколкудневна конференција.

На конференцијата, на која е најавено присуство на угледни членови од американскиот конгрес, од актуелната администрација и од невладините организации, Боцевски ќе зборува за клучното стратегиско прашање на Македонија – евроатлантската ингеграција.

- Ќе ги претставам македонските приоритети поврзани со интеграцијата, односно добивањето позитивен извештај и почнувањето преговори со ЕУ и завршувањето на процесот на визна либерализација, вели македонскиот вицепремиер.

Боцевски се залага за постојан пресинг на Македонија во светските метрополи за да се заокружи нејзината евроатланската интеграција.

- Тоа е генерациски проект на актуелната генерација македонски политичари, односно проектот Македонија силно да се всидри во рамки на институциите на западниот свет – ЕУ и НАТО. За остварување на таа цел потребен е секојдневен пресинг и ангажман од страна на македонските претставници и политичари тука во Вашингтон, Брисел и другите главни градови за да ја изложиме европската агенда на Македонија, рече вицепремиерот.

Во контекст на гостувањето на Глобалната конференција на Обединетата македонска дијаспора, вицепремиерот посочи дека иселеништвото е врзувачкото ткиво преку кое Македонија се презентира во САД, се зајакнува нејзината афирмација за влез во ЕУ и НАТО, а со тоа истовремено се афирмираат и македонскиот идентитет, култура и јазик.

 

Copyright © 2009 selotejp.com