-->

СЗО прогласи пандемија на грип

Светската здравствена организација (СЗО) ги информира државите членки за одлуката да прогласи пандемија од новиот грип, пренесоа светските агенции.

Овој чекор денеска беше преземен по разгледувањето на влошената ситуација во САД, Европа, Австралија, Јужна Америка и на други места, каде бројот на заразените се зголемува од ден на ден.

Во информацијата, испратена до членките на организацијата, СЗО соопштува дека донела одлука да го зголеми нивото на тревога од ширење на болеста од петти на највисокиот - шестти степен, што значи почеток на пандемија од новиот грип.

Ова е првата светска епидемија на грип по цели 41 година, забележуваат агенциите.

 

Copyright © 2009 selotejp.com