-->

Намалете го додатниот внес на шеќер

Откако се покажа дека возрасен американец дневно внесува околу 22 лажички додатен шеќер, додека тинејџерите внесуваат неверојатни 34 лажички шеќер дневно, American Heart Association (AHA) издаде ...

... препорака за намалување на внесувањето на големи количини на додатен шеќер.

Причината лежи во фактот дека високиот внес на додатен шеќер доведува во врска со многубројни здравствени состојби, како што се дебелината и високиот крвен притисок и се смета за ризик фактор за развој на срцеви болести.

Препораките не се однесуваат на природно присутните шеќери, како што се оние во овошјето и зеленчукот, туку на додатен шеќер кој што се наоѓа во некои газирани пијалаци, слатки и колачи, но и оние кои потрошувачите сами ги додаваат како на пример, во кафето или појадок од житарици.


                                                                                              [ 26-08-2009 ]

 

Copyright © 2009 selotejp.com