-->

Чоколадото го продолжува животот

Луѓето кои преживеале срцев удар треба да јадат чоколадо барем два пати неделно бидејќи на тој начин ќе се намали ризикот од смрт предизвикан од коронарни болести.

Шведско истражување покажува дека пациентите кои имале срцев удар имаат за 70 отсто помал ризик од смрт ако јадат чоколадо. Дури и ако чоколадото го консумираат еднаш неделно, се намалува ризикот од смрт речиси за половина.

Ова откритие е само дел од многуте сознанија врзани за добродетелта од овој десерт, а тоа особено се однесува на темното чоколадо.

Претходните истражувања покажале дека токму темното чоколадо го намалува ризикот од крвни згрутчувања, штити од карцином и ги заштитува трудниците од предвремено пораѓање.

Иако личностите може да преживеат срцев удар, неизбежна последица се оштетувањата кои драстично го зголемуваат ризикот од смрт поради можните кардиолошки проблеми во иднина.


                                                                                              [ 01-09-2009 ]

 

Copyright © 2009 selotejp.com