-->

Google нуди повеќе од еден милион бесплатни е-книги

Google годинава собира книги на кои им се истечени авторските права и ги дигитализира. Книгите се нудат во познатиот PDF и во EPUB форматот, прилагодени за електронските читачи.

Google спроведува многу амбициозен, но вреден проект за дигитализација на книги на кои им се истечени авторските права. Тоа се главно постари дела кои во хартиена форма дефинитивно ќе пропаднат после некое време, а во дигитален облик стануваат достапни за секого.

Интернетскиот гигант позајмува книги од библиотеките низ целиот свет и ја фотографира секоја страница, а потоа ги комбинира во една голема слика од која ќе извлечи текст со OCR софтверот.

Google чува оригинална дигитална фотографија во својата архива, а извлечениот текст го претвора во HTML, PDF или EPUB.

Најинтересен е EPUB форматот, затоа што се прилагодува на сите популарни електронски читачи, а се работи за отворен и бесплатен стандард кој засега најдобро го подржуваат електронските читачи на Sony.

Подршката за отворениот стандард на форматот за електронски книги веројатно ќе може да се додаде и во другите читачи, но тоа првенствено зависи од нивните производители.

Google Books


                                                                                              [ 27-08-2009 ]

 

Copyright © 2009 selotejp.com