-->

Бродот "Илинден" извлечен од вода

По 14 дена изминати на дното, бродот „Илинден“ денеска е извлечен на површината на Охридското Езеро и се наоѓа на стотина метри до брегот.

Одвлекувањето на „Илинден“ до каналот Студенчишта најверојатно ќе се врши друг ден, за што ќе биде ангажиран брод на Министерството за внатрешни работи.

Активностите околу извлекувањето на „Илинден“ се одвиваа согласно строго утврдена процедура и план изготвен од страна на екипата на специјализираната компанија „Дубина“ - хрватската фирма за подводни активности ангажирана за извлекување на бродот од дното на езерото.

Експертите на сплитската фирма извлекувањето на бродот го извршија со специјални каиши и воздушни балони.

Комисијата, што беше формирана од страна на Министерството за транспорт и врски за утврдување на причините за несреќата, инсистираше целиот процес на извлекување на бродот од дното на езерото да го врши фирма специјализирана за такви активности, за да се избегнат какви било оштетувања на бродот што би и наштетиле на истрагата.

Бродот „Илинден“ потона на 5 септември кај Авто-кампот „Елешец“, при што со себе однесе 15 животи. Сите жртви беа туристи од соседна Бугарија.


                                                                                              [ 19-09-2009 ]

 

Copyright © 2009 selotejp.com