-->

Победете го стресот со диња

Истражување на француските научници покажало дека ензим присутен во дињите може да биде навистина ефикасен во борбата против стресот.

Станува збор за делувањето на ензимот супероксид дисмутаза, веќе познат по антиоксидативниот заштитен ефект на ткивата во организмот.

Се покажало дека испитаниците кои добиле капсули со овој ензим имаат значително помалку симптоми на стрес и замор отколку оние кои добиле плацебо.

Земањето на ензимот било поврзано со значително подобра концентрација, намалена раздразливост и подобрување на квалитетот на сонот. Во истражувањето учествувале 70 испитаници.


                                                                                              [ 20-09-2009 ]

 

Copyright © 2009 selotejp.com