-->

Кастер Семенија е хермафродит

Австралискиот таблоид Daily Telegraph објави ексклузивна приказна со докази дека светскиот шампион(ка) на 800 метри, Кастер Семенија е хемафродит. Кастер наводно, нема ни матка ни јајници.

Атлетскиот скандал на годината доби ново продолжение. Австралискиот таблоид ’Дејли телеграф’ објави докази кои недвосмислено покажуваат дека јужноафриканската атлетичарка Кастер Семенја има и машки и женски гениталии.

„Постојат сигурни докази дека Семенија е хермафродит, но проблемот е во тоа што сите надлежни институции и јужноафриканската јавност многу внимателно ја надгледуваат целата ситуација.

Но, ние ќе направиме се во согласност со правилата“, изјави за Дејли телеграф ’сигурен извор’ од Меѓународната атлетска организација (ИААФ).

„Постојат разни начини за откривање, па затоа утврдувањето на реалната состојба е многу комплицирана, особено заради притисокот од јавноста. Во минатото, се правеа некомплетни гинеколошки прегледи, тестирање на крвта и хромозомите, па многу резултати беа оспорувани.

Денес, се прават сите можни тестови, така што може да се каже со сигурност за што точно се работи. Нашиот најголем проблем е да се избегне какво било сомневање и да можеме да утврдиме кои органи прават жена, и обратно“, изјави ’длабокото грло’ на ИААФ.

Семенја на неодамнешното Светско првенство во Берлин, го освои златниот медал во дисциплината 800 метри за жени, но нејзиниот изглед и фантастичниот резултат (две секунди побрзо од вицепрвакот) побуди сомнеж дека всушност не е девојка.

ИААФ ќе ги објави конечните резултати до 20. ноември, но приказната која го подели светот, изби во јавноста многу порано. Семенија очигледно нема матка ниту јајници, туку внатрешни тестиси, а нивото на машкиот хормон, тестостерон, е три пати поголем од нормалниот за жена.


Се поставува прашањето дали Кастер смее да учествува во конкуренција на атлетичарки и веројатно постојат докази дека не смее.

Имајќи предвид дека има и машки и женски сексуални карактеристики ќе биде повеќе од интересно да се слушне конечната пресуда на ИААФ, врз која падна голема одговорност - да одлучи дали 18-годишната Јужноафриканка е - маж, жена, или се во едно.


                                                                                              [ 12-09-2009 ]

 

Copyright © 2009 selotejp.com