-->

Стабилизација на светската економска криза кон крајот на годинава

Меѓународниот монетарен фонд очекува извесна стабилизација на светската економија кон крајот на 2009 година, изјави денеска извршниот директор на ММФ Аге Бакер.

- Веќе се гледа „светлина на крајот од тунелот“ изјави Бакер на средбата со студенти од Ереванскиот државен универзитет со оценка дека сегашната светска финансиска и економска криза по димензиите и последиците е најголема од Големата депресија во триесетите години од минатиот век.

- Сега е важно моторите на светската економија како што се Кина и Индија да го одржат темпото на економски раст, потенцира тој.

Тие земји своевремено, биле во зависност од извоз, а сега се принудени да ја стимулираат домашната побарувачка, укажа Бакер додавајќи дека оваа година светската економија ќе бележи раст од 0,5 отсто до еден отсто.

 

Copyright © 2009 selotejp.com