-->

Кокаинот поевтин од пивото


Постојаниот пад на цените на пазарот на дрогата доведе до тоа во Англија денес една „линија“ кокаин да е поевтина од кригла пиво или чаша вино во пабовите, соопшти британското Министерство за внатрешни работи.


Во извештајот се наведува дека еден грам кокаин во моментот чини околу 22 евра, а затоа што од еден грам се добиваат 20 „линии“ испаѓа дека наркоманијата стана поефтина од алкохолизмот.


Податоците се уште поалармантни ако се анализираат цените на кокаинот со лош квалитет, затоа што тие се пониски и до 50 отсто, што значи дека таа дрога сега е достапна апсолутно до сите, па и до оние најсиромашните.

За таквата состојба Европскиот центар за следење на состојбата со дрогата ги обвинува Боливија и Перу, кои значително го зголемија производството, што доведува до постојан пад на цените.

Поради тоа, според официјалните податоци, секој десетти жител на Европската унија барем еднаш консумирал кокаин, а доколку се анализира состојбата меѓу младите, податоците се повеќе од алармантни.

 

Copyright © 2009 selotejp.com