-->

Исплатени 973 милиони денари субвенции за земјоделството

Од почетокот на исплатата на субвенциите во земјоделството до денеска се исплатени 973 милиони денари на 65.600 земјоделци кои поднесоа барања до првиот рок за пријавување, соопшти Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Земјоделците ги добиваат субвенциите за растително производство, односно за засеани површини со есенски житни култури (пченица и јачмен), за сертифициран семенски материјал, како и финансиска поддршка за произведен и продаден ориентален ситнолисен тутун од реколта 2008 година.

Во сточарството се исплаќа финансиската поддршка за обележани грла говеда буша и друга мешавина од различни раси, за обележани грла говеда од холштајнизирано фризиско, сименталско, монтаафонско, оберинталско, товни раси говеда и биволи, како и поддршката за произведено и продадено кравјо млеко. Субвенции се исплаќаат и за семејни земјоделски стопанства во подрачја со отежнати услови на произаводство и за семејни земјоделски стопанства со носител млад земјоделец или жена.

Од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство истакнуваат дека исплатата продолжува и оти е во тек пријавувањето во подрачните единици на Министерството за другите мерки за кои рокот за пријавување е 31 мај годинава.

 

Copyright © 2009 selotejp.com