-->

Во случај на опасност САД може да го банира интернетот


 По се изгледа дека САД има моќ да го исклучи интернетот ако некогаш дојде до сериозен сајбер напад. Малку познатиот закон кој го одобри Сенатот и овозможува на владата да го исклучи интернетот во случај на опасност и овозможува надгледување на приватните администрациски мрежи.

Ова значи дека ако претседателот нареди, владатата може да ја сопре интернет содржината и да прегледа сите приватни податоци на корисниците. Белата куќа се уште го нема прифатено овој закон, но наводно помогнала во создавањето, наведуваа Washington Post.

САД е загрижен поради слабоста во системот со кој се олеснува нападот на мрежата, па сметаат дека блокирањето на целиот интернет е најдобар начин да се спречат таквите напади. И додека ова би можело да биде добра вест за Американците, ова само докажаува колку Америка е во состојба да го контролира интернетот, како и на што се е спремна.

 

Copyright © 2009 selotejp.com