-->

Граѓаните преспале надвор, астрологот под истрага за ’лажен земјотрес’

Бугарската полиција го истражува славниот славниот астролог затоа што предвидел земјотрес во Хасков, кој не се случил.

Бугарската полиција врши истрага над астрологот кој крена паника помеѓу луѓето, предвидувајќи земјотрес, кој воопшто не се случил, па сега тој одговара за ширење на лажни вести и дезинформации.

Стотици луѓе саботата ноќ ја поминаа во шатори и автомобили, бидејќи астрологот Емил Лестански за таа вечер на градот му предвидел силен земјотрес кој ќе однесе многу животи и ќе го разурне градот кој брои 80.000 жители.

Бугарите се изразено празноверни, а исцелителите и пророците се навистина популарни меѓу овој народ.

Кога виделе дека нема земјотрес, луѓето побеснеле, затоа што наместо жителите да го слават велигден, тие ја поминале ноќта далеку од нивните домови, а поголема група на граѓани најавиле тужба до астрологот.

Во моментов се собираат сите докази за "лагата", а доколку се утврди вината кај астрологот, тој може да се соочи со казна и до две години затвор.
Астрологот неколку дена подоцна преку весник јавно им се извинил на граѓаните на овој бугарски град.

 

Copyright © 2009 selotejp.com