-->

Бебињата не треба да спијат заедно со родителите

Наука, 30 април, (Нетпрес) - Според експертите родителите коi што мислат дека ги чуваат бебињата ако спијат во ист кревет со нив се, потполно грешат. Бебето не само што не се чува на тој начин, туку и се ризикува неговиот живот спиејќи во ист кревет со родителот.Според експертите, бебето најдобро спие и е најзаштитено во мал кревет. Британските доктори дојдоа до овој заклучок следејќи ги добиените податоци од смртта на две бебиња. Анализирајќи и следејќи 15 бебиња во рок од три години, седум од нив починале поради спиењето со родителите во ист кревет, а две од нив починале кога заспале на каучот со родителите.

50 отсто од починатите бебиња кога спијат, е последица на тоа што спијат во ист кревет со родител. Ова бројка се зголемува ако родителот е пушач или алкохоличар.

 

Copyright © 2009 selotejp.com