-->

Пожарникарите ќе носат кациги како од ’Star Wars’

Британските пожарникари добиле тотален makeover па во иднина ќе изгледаат како stormtrooper -и, војници од Star Wars кои се бореа на страната на империјата. Новиот вселенски изглед е осмислен заради поголема сигурност на пожарникарите.Белите кациги кои потсетуваат на оние на stormtrooper-ите се опремени со батерии камери и радио врска за пожарникарите на располагање најмодерен облик на технологија ако случајно се најдат во некаков проблем.

Тие се отпорни на температура, дури до 1000 Целзиусови степени и имаат затоа дополнителен визир за поголема заштита.

Првата пожарникарна единица која ќе изгледа како да искочила од Star Wars е оформена во Суфулк, Англија каде на пожарникарите им се дадени 850 нови вселенски кациги, наместо досегашните пластични кациги отпорни на топлина.

 

Copyright © 2009 selotejp.com