-->

Денот на трудот, глобално

Додека кај нас се вртеше скара (макар и на дожд), милиони луѓе ширум целиот свет излегоа на демонстрации по повод Денот на трудот.

Демонсрантите во Хавана бараа укинување на американското трговско ембарго против овој карипски остров. Протестите во Франција беа насочени против економската политка на претседателот Саркози.

Повеќе стотици илјади луѓе учествуваа во демонстрациите во Русија, организирани од страна на синдикатите блиски до владата, но и опозицијата.

Во Истанбул дојде до судири меѓу полицијата и демонстарнтите. Прват по 30 години, турскиот парламент повторно го прогласи Први мај за празничен ден.

 

Copyright © 2009 selotejp.com