-->

Морничав робот-чистач

Компанијата Panasonic претстави нов, чуден робот за листење на „Tokyo Fiber Senseware“ во Милано.

Роботот завиткан во посебна нано-ткаенина, специјален полиестер со нано влакна е развиен во Teijin, Ltd.

Ткаенината апсорбира масла, а исто така ги собира и најмалите честички на прав. Морничавиот робот, кој се влече по земјата како стоногалка, го чисти подот користејќи ги посебните сензори, базирани на светлина.Роботот исто така е способен сам да го пронајде својот полнач и сам да ја наполни батеријата. И покрај морничавиот изглед, дизајнерите тврдат дека сопствениците веднаш ќе го засакаат новиот робот и оти ќе се приврзат за него, како што се приврзуваат за своите домашни миленичиња

 

Copyright © 2009 selotejp.com