-->

На годишно ниво 1,2 милиони луѓе ги губат животите на патиштата

Во светот во сообраќајни несреќи годишно гинат преку 1,2 милиони луѓе. Помеѓу 20 и 50 милиони се здобиле со разни повреди, објавено е во денешната студија на Светската здравствена организација.

Авторите на студијата направена во 178 земји, дошле до податок дека во несреќите повеќе животите ги губат богатите, отколку сиромашните граѓани.Повеќе до 90 отсто сообраќајките се случуваат во земјите со ниски или средни приходи, земји кои поседуваат само 48 отсто од вкупниот возен парк во светот.

Во студијата се укажува дека посебно загрижувачки е што скоро половина до 1,2 милиони (46 отсто) жртви таканаречени загрозени учесници во сообраќајот се пешаци, велосипедисти и мотоциклисти. Во оваа категорија правопропорционално има повеќе настрадани во сиромашните земји.

Бројката на смртни случаи се стабилизирала или паднала последните години во многу земји со високи приходи, пишува во студијата. И покрај тоа што во некои земји поголемо внимание се посветува на безбедноста во сообраќајот, во повеќе области во светот таа епидемија се шири.

Авторите на студијата предупредиле дека ако нешто не се преземе, бројот на загинати до 2030 година ќе достигне 2,4 милиони, ова е петта причина за смртноста во светот.

Ниедна земја во светот не може да се олабави по прашањето за безбедноста на патиштата, дури и земјите со најдобар резултат, како што се Холандија, Шведска или Британија, кои мораат уште многу да направат.

Во студијата пишува дека треба да бидат преземени значајни напори за да се обезбеди сообраќајот и се истакнува дека половина од земјите имаат закони кои се борат против петте ризични фактори: возење во пијана состојба, брзо возење, носење на кацига и појас, како и користење на безбедносна опрема за деца, пренесува.

 

Copyright © 2009 selotejp.com