-->

Хрватска нема да може да се приклучи кон ЕУ во 2011 година

Хрватска тешко дека ќе може да ги заврши преговорите за присоединување кон ЕУ до крајот на оваа година и да стане членка на ЕУ во 2011 година, изјави шведскиот министер за надворешни работи Карл Билд, цитиран од Хина.

Аналитичарите посочуваат дека Загреб се "натпреварува со времето", главно заради граничниот спор со соседна Словенија.

- Сметам дека станува се потешко, изјави Билд за хрватскиот временски распоред за присоединување.

- Тоа е невозможно. Ќе се обидеме да го запазиме распоредот, но неопходно е да се каже дека има извесно отстапување од него, изјави Билд.

Шведска ќе претседава со ЕУ во втората половина на годината.

 

Copyright © 2009 selotejp.com