-->

Alfa Romeo 169 на платформа од американска лимузина

Веќе со месеци се шпекулира за идната Alfa лимузина со ознака 169, а американскиот Financial Times објави дека овој автомобил ќе се произведува во погоните на Chrysler во Онтарио.

Afa Romeo 169 би требало да ја дели платформата со американските лимузини Chrysler 300C и Dodge Charger. Приказната делува привлечно, особено ако се земе предвид дека Alfa веќе некое време за својата најголема лимузина бара компатибилна платформа со погон на задните тркала.

Ова би требало да биде првиот италијански автомобил со кој Fiat групацијата планира да тргне во освојување на американскиот пазар. Доколку работите завршат како што пишува Financial Times, Alfa Romeo 169 ќе биде првиот луксузен европски автомобил кој ќе се произведе во Канада.

 

Copyright © 2009 selotejp.com