-->

Авганистанска крвава свадба

Музичарите кои свиреа на една авганистанска свадба завршија претепани, со бричени глави и заврзани за дрво од страна на талибанците, затоа што според нив прославата не била баш муслиманска.

За време на талибанската власт од 1996 до 2001 година, музиката беше забранета бидејќи беше прогласена за противмуслимански фактор. Во последните неколку години, милитантните талибанци се вратија во јужните и источните делови на Авганистан, каде зачестено го тероризираат локалното население.

Нападите најчесто се усмерени кон странските војници, државните службеници и училиштата каде учат девојки.

"На сред свадбената прослава група талибанци им се нафрли на музичарите, почна немилосрдно да ги тепа и да им ги крши инструментите", изјави Рахматула Кан, поглавар на селото Мерке Кел на истокот на земјата.

"Музичарите беа заврзани за дрво, а селаните ги пронајдоа следното утро кога излегоа на молитва".

Кан потврди дека талибанците им ги избричиле главите и ги натерале да дадат збор дека веќе никогаш нема да свират и пејат на свадби.

 

Copyright © 2009 selotejp.com