-->

Гладта во светот на рекордно високо ниво

Повеќе од една милијарда луѓе немаат доволно за јадење, за што агенција на Обединетите нации за храна (ФАО) алармира дека е највисока бројка во историјата.

Во Извештај на Организацијата за храна и земјоделство се вели дека бројот на гладни годинава ќе порасне за околу 11 проценти. Азиско-пацифичкиот регион е најтешко погоден, со 642 милиони гладни луѓе, јави Гласот на Америка на македонски јазик.

ФАО за проблемот ја обвинува економската криза и релативно високите цени на храната. Цените на храната делумно опаднаа од лани, кога беа рекордно високи, но сепак се далеку над нивниот долгорочен просек.

Промените на цените на храната силно ги погодија сиромашните зашто тие веќе трошат 60 проценти од нивните приходи на храна.

Авторите на извештајот велат дека гладта е „сериозен ризик за светскиот мир и безбедност“ и ги поттикна владите да им помагаат на малите фармери со семе, ѓубриво, финансирање и технички совети.

 

Copyright © 2009 selotejp.com