-->

Британски хидроген автомобил

Британскиот хидроген автомобил кој е финансиран од страна на Porsche беше претставен вчера.

Двоседот развива брзина од 80 км/ч и опсег од 250 милји, а е создаван во текот на изминатите три години од страна на Riversimple и со помош на Универзитетот во Оксфорд и Универзитетот во Кранфилд.

Наместо издувани гасови автомобилот емитира само вода.

На вчерашното претставување Honda Insight , хибрид кој работи на струја и гориво, ја победи Toyota Prius во категоријата зелен автомобил на 2009 кој го прогласува асоцијацијата Environmental Transport.

 

Copyright © 2009 selotejp.com