-->

Изложба на уметници од берлинската ликовна сцена

Во Музејот на современа уметност вечер ќе биде отворена изложбата „Импресии: берлинска ликовна сцена” со дела од 18 автори од Германија со различно национално потекло кои се дел од берлинската имигрантска уметничка сцена.

Меѓу нив е и македонскиот уметник Јован Балов, раководител на галеријата Прима центар Берлин.

Куратор на изложбата е Ролф Кулц Мекензи, кој ги селектираше делата на поголемиот број учесници, а тројца автори се претставуваат по избор на уметникот Балов.

- Покрај тоа што заедничкото поднебје наметнува една општа духовна и ментална клима, токму отвореноста на градот, слободата, перспективите што ги нуди, ги изразуваат и матичните ликовни поетики. Во барањето простор за сопствениот идентитет, во препознавање себеси во современото глобално општество, самопрепознавањето станува понагласено, додека толку извиканиот процес на глобализација можеби ја освестува и зајакнува потребата за идентификација, наведуваат организаторите на изложбата.

Најавено е изложбата да ја отвори амбасадорката на Германија во Македонија Улрике Кноц.

 

Copyright © 2009 selotejp.com