-->

Со книга на плажа – акција на Матица

Празно делничење на плажа или дома под клима – ова е најчестата дефиниција кај Македонците како и кај многумина за летните одмори.

Некој би рекле донкихотски, некој успешна приказна – ние велиме книжарницата Матица веќе традиционално наметнува нова димензија книгата како неразделна компонента во летниот период.

Акцијата со книга на плажа или 60 нови наслови за 60 летни денови стартува утре. Македонските читатели ќе можат да избираат помеѓу илјадниците наслови на македонската, американската, британската, Италијанската, германската, француската и на шпанска издавачка продукција. На полиците на Матица и светските бестселери Играта на ангелот, Шифрата на Александар и Мандолината на капетан Корели.

Од Матица велат женскиот пол за на плажа најмногу одбира љубовна тематика, машкиот, трилер или авантура. Нашиот обид да ги прашаме Македонците што ќе одберат ова лето и по час и половина речиси неуспешен. Се надеваме повеќето не од незнаење туку од срам од камерата, не беа расположени да дадат одговор дали и што ќе читаат додека се одмораат ова лето.

Реперот секако нема да биде оваа анкета. Се надеваме дека минатогодишниот успех на Ќерката на чуварот на спомените" од Ким Едвардс која беше масовно прифатена кај публиката, нема само да ја достигне туку и претекне нешто од големата книжевна понуда оваа година - потврдувајќи дека Македонците сакаат да читаат.

 

Copyright © 2009 selotejp.com