-->

Момче преживеа удар од метеорит

Четиринаесет годишно момче успеа да преживее директен удар од метеорит кој падна на Земјата со брзина од 13 411 m/s.

Герит Бланк (14) тргнал кон своето училиште кога видел ,,светла топка“ која паѓа од небото и се упатува директно кон него.Црвеното парче метеорит, со големина на зрно грашок, ја удрило неговата рака,се одбило од неа и направило кратер во земјата.

Тинејџерот го преживеал ударот и покрај тоа што шансите за преживување во случај на ваква појава се еден на милион. Од ударот се здобил со лузна од три сантиметри.

-Отпрвин видов голема светлина во вид на топка и тогаш почувствував болка во раката. По една секунда имаше силна експлозија како удар од грмотевица, истакнува малиот Бланк.

Германските научници ја испитале малата карпа и дошле до заклучок дека навистина потекнува од вселената.

-Тоа е вистински метеорит, па затоа е мошне вреден за колекционерите и научниците, изјави Ансгар Кортем, директор на германската опсерваторија Walter Hohmann.

Интересно е да се забележи дека единствениот случај во кој човек преживеал удар од метеор, се случил во Алабама, САД во ноември 1954 година, карпа со големина на грејпфрут, која го пробила покривот на една куќа, отскокнала од мебелот и завршила врз заспаната жена.

 

Copyright © 2009 selotejp.com