-->

Обама предложи реформа на финансискиот сектор

Американскиот претседател Барак Обама предложи план за реформа на финансискиот сектор, како обид за надминување на економската криза, јави радиото „Гласот на Америка“.

Во предлогот кој го упати на разгледување на Конгресот, Обама бара проширување на овластувањата на Управата за федерални резерви, која во САД извршува улога на централна банка, како и создавање на нови федерачни контролни агенции.

Доколку имаме силни финансиски институции кои ќе придонесат луѓето повторно да стекнат доверба во пазарите, тоа ќе ја забрза економската санација, наведува Обама во предлогот.

Администрацијата на Обама смета дека се работи за најголеми реформи на американскиот финансиски систем, од периодот на Големата депресија, во почетокот на 30-тите години од минатиот век.

Владините експерти посебно укажуваат на значењето што треба да ја има новото регулаторно тело за контрола врз влијанието на компаниите кои се сметаат за преголеми за да можат да пропаднат, како и значајноста на новите овластувања на федералната влада, во случај на преземање на неуспешни фирми, а пред нивен колапс.

Како важен дел од предлогот на Обама, „Гласот на Америка“ го наведува и предлогот за формирање на нови федерални агенции за финансиска заштита, кои би требало да ги заштитуваат корисниците на кредитните картички и должниците.

- Во нашиот систем на регулативи имаше пропусти и мораме да го подобриме, вели Кристина Ромеро, која е шеф на Одборот не економските советници во Администрацијата на Обама.

Според извештајот на „Гласот на Америка“, потрошувачките организации ги поздравиија предлозите на администрацијата за реформа на финансискиот сектор, но некои членови на Конгресот изразуваат страв дека новите овластувања ќе и дадат преголемо влијание на федералната влада.

- Според предлогот на претседателот, Администрацијата ќе треба да одлучи кој вид на финансиски услуги ќе биде достапен и мислам дека тоа претставува преголемо мешање на владата во финансискиот сектор, кој и така веќе има сериозни проблеми, оцени Џон Бејнер, лидер на републиканското малцинство во Претставничкиот дом на американскиот Конгрес.

Обама очекува дека и покрај разликите кои постојат меѓу претставниците на американската законодавна власт околу неговиот предлог, планот за реформите на финансискиот сектор да биде усвоен до крајот на оваа година, наведува „Гласот на Америка“.

 

Copyright © 2009 selotejp.com