-->

Обединетите арапски емирати заинтересирани за соработка со Македонија

Зајакнувањето на економската соработка, инвестициите и трговската размена меѓу Република Македонија и Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) беше главна тема на денешната средба во Скопје на министерот за економија Фатмир Бесими и министерот за надворешни работи на Обединетите арапски емирати шеикот Абдула бин Зајед Ал-Нахјан.

- Денешната средба со министерот за надворешни работи на Обединетите Арапски Емирати беше продолжение на средбата од пред неколку месеци со министерот за надворешна трговија на ОАЕ. Двете посети по ред покажуваат дека има интерес од страна на ОАЕ за соработка со Република Македонија. Сметаме дека таму има добар потенцијален пазар за нашите компании, а, исто така, и потенцијал за инвестиции од нивна страна во Република Македонија, изјави министерот Бесими по средбата со Бин Зајед Ал-Нахјан.

Бесими средбите ги оцени како иницијални за почнување добра соработка и додаде дека на нив информирале за можностите на македонската економија и за активностите во областа на енергетиката и индустријата, како и за политиките и реформите за обезбедување подобра бизнис клима во Македонија.

- Се дискутираше и да се воспостават контакти меѓу институциите на двете земји за информации за постојните проекти за во наредната фаза, некаде есенва, наша делегација во која ќе има и стопанственици да ги посети ОАЕ. Посетата веројатно ќе резултира и со некои поконкретни проекти, рече министерот за економија Фатмир Бесими.

 

Copyright © 2009 selotejp.com