-->

Оризовите полиња во виничко се во опасност

Триесет хектари оризови површини ќе пропаднат доколку во најбрз можен рок хидросистемот Брегалница не ја пушти потребната количина на вода за наводнување, обвинуваат жителите на виничкото село Истибање.

Наместо предвидените 350 литри во секунда од браната Калиманци во река Брегалница, во најтоплите летни денови се пушта едвај 50 литри, што ни од далеку не ги задоволува потребите на земјоделците, кои навремено си ги подмириле воите долгови.

- За 2008 година, односно за ланската си ги исплативме сите долгови до денар - вели Методи Трајчев, претседател на Месна заедница во с. Истибање.

Прадоксот е дотолку поголем што во текот на зимските месеци, кога вода за наводнување воопшто не е потребна од браната се испуштаат огромни количини на вода, кои нанесуваат само штета.

- Зимно време да дојдете и да видите. Не однесе. Толку многу вода пуштаат што не поплавува. А лани во текот на летото 20 дена немавме вода - вели Трајчев.

Намалениот биолошки минимум е очигледен и во градот Штип. Дополнителен проблем направи дефектот во колекторскиот систем, од кој се ширеше загушувачка миризба.

- Чистејќи го колекторскиот систем од запушеност, кој сега е пробиен, низ него истекува голема количина на фекална материја - изјави Владимир Черкезов, државен еколошки инспектор.

Черкезов вели дека нема опасност по рибниот фонд, но се земени мостри за анализа за превентивна заштита.

 

Copyright © 2009 selotejp.com