-->

Intel воведува ново именување на процесорите

Intel измисли нов систем за именување на процесорите кој би требало да го поедностави снаоѓањето на корисникот, а е базиран на новата серија процесори Core i7.

Моментално Intel има неколку генерации процесори на пазарот и секоја има свое име. Во продавниците сеуште е можно да се купат процесори кои се викаат Pentium, потоа Core 2 процесори и на крај новите Core i7. Поради тоа, Intel во наредните месеци ќе се обиде да го стандардизира именувањето на процесорите така што името Core i7 ќе го задржат процесорите кои се наоѓаат на врвот на листата на понудени, Core i5 ќе биде средна класа, а Core i3 ќе бидат најефтините процесори со најскромни перформанси.

Засега се знае дека процесорите со кодно име Lynnfield ќе се најдат во i5 и i7 категориите, Clarkfield мобилните процесори ќе бидат во i7, Аrrandale процесорите произведени во 32nm производен процес во продажба ќе се најдат со името i3. Core 2 Duo i Core 2 Quad ќе исчезнат од употреба (како имиња, се разбира), а Centrino ќе се користи како термин за мрежни адаптери.

 

Copyright © 2009 selotejp.com