-->

Ендевор успешно лансиран

Американскиот шатл „Ендевор" во средата е успешно лансиран од вселенскиот центар Кенеди во Флорида во мисијата кон Меѓународната вселенска станица - ISS, дури после неговото лансирање од минатата сабота.

Ендевор е успешно лансиран во 18 часот по локално време. Во мисијата на НАСА STS-127, со Ендевор во вселената полетаа седум астронаути и клучниот сегмент, јапонската вселенска лабораторија Кибо, која ќе биде доградена на Меѓународната вселенска станица - ISS.

Во текот на 16 дневната мисија планирани се пет вселенски патувања додека Ендевор не биде споен со ISS. Вселенската лабораторија Кибо е прв јапонски објект за престој на луѓе во вселената, а неговата изградба траеше повеќе од 20 години.


Сподели                                                                                                                 [ 16-07-2009 ]


 

Copyright © 2009 selotejp.com