-->

Почнува проектот "Крушево етно-град"

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов и министерката за култура Елизабета Канческа Милевска денеска ќе присуствуваат на свеченото отворањето на манифестацијата „Крушево етно град“ во Крушево.

Проектот „Крушево етно-град“ претставува историски времеплов за Крушево. Градот ќе се врати 106 години назад во историјата за време на Крушевската Република. По улиците на Крушево ќе се шета локалното население облечено во униформа на комити-востаници и турски војници.

Проектот ќе трае до средината на месец август, а освен комитските и турските носии, локалното население ќе биде облечено и во староградски облеки. Униформите по примерок на оригиналните носии од 1903 година ги изработија 50-тина жени од Крушево.

Сите угостители ќе бидат облечени во староградски т.н. меанџиски носии, а голем дел од нив го сменија и ентериерот во етно стил.


Сподели                                                                                                                 [ 19-07-2009 ]


 

Copyright © 2009 selotejp.com