-->

Совршено чоколадо

Од сега уживањето во слаткото чоколадо не мора да биде „грев“. Швајцарците успеаа да создадат совршено чоколадо кое има 90% помалку калории и не се топи, што не е занемарлив податок во овие топли летни денови.

Vulcano е новото чоколадо со висок процент на какао кој ја прави поквалитетна и здрава, а ја произведува швајцарската компанија Barry Callebaut. Развиенo е во тајна лабораторија, а се топи само ако е изложенo на температура повисока од 55 целзиусови степени.

Интересно е што совршеното чоколадо настанало по грешка на лабораториските техничари.

„Одеднаш сфативме дека сме произвеле многу посебно чоколадо, па одлучивме да го развиваме и понатака“, изјави еден од прехрамбените техничари кои учествуваат во произведувањето на чоколадите.

„Vulcano има вкус како и останатите диететски чоколади, а името го доби затоа што може да се јаде и кога времето е многу топло, а освен тоа е полно со меурчиња како што е и лавата преполна со растопени камења. Но сеедно, се топи во устата, но од ензимите во плунката, а не од топлината на јазикот“, додаде портпаролот на Barry Callebaut.

На полиците по маркетите се очекува за две години.


Сподели                                                                                                                 [ 17-07-2009 ]


 

Copyright © 2009 selotejp.com