-->

Весна Ацевска добитник на „Браќа Миладиновци“ на СВП

Жирито на фестивалот Струшки вечери на поезијата едногласно одлучила добитник на наградата Браќа Миладиновци да биде збирката поезија „Столисник“ од Весна Ацевска во издание на „Макавеј“.

Избрана е во конкуренција од 28 поетски книги. Оваа престижна награда се доделува за најдобра книга поезија меѓу две изданија на фестивалот.

„Ова признание го доживувам и како признание на влогот на мојата генерација автори, на која и припаѓам, и на нивната творечка моќ“, рече Весна Ацевска.

Директорот на Струшки вечери Коцевски информираше за новите содржини на 48-то издание на фестивалот.

„Подготовките на СВП годинава се одвиваат одлично, според нашите проценки сметаме дека ова ќе бидат едни од најбогатите Струшки вечери во последните години. Во Струга ќе гостуваат поети од 50 земји од светот“, изјави Данило Коцевски.

Годинашниот добитник на Златниот венец Томаж Шаламун ќе пристигне во Македонија уште пред почетокот на фестивалот и ќе остане до крајот, што го одбележува поетското читање на Матка.

Годинава СВП ќе издадат 20 книги од кои 10 се преводи на поезијата на наградените во разни категории.

Темата на годинашниов фестивал е Поезија и музика, па во Струга ќе настапат и интересни музичари, на сите гости ќе им биде подарена монографијата „Икони“ од Струга.

Коцевски информираше и дека прв пат на Струшките вечери, странски издавачи изразиле интерес да издадат преводи на македонска поезија.


Сподели                                                                                                                 [ 26-07-2009 ]


 

Copyright © 2009 selotejp.com