-->

Православните Христијани ја славеа Голема Богородица

Православните христијани денеска го слават големиот празник Успение на Пресвета Богородица, меѓу народот познат како Голема Богородица.

Успение на Пресвета Богородица е еден од 12. најголеми христијански празници и е посветен на денот кога таа прешла од земскиот во небескиот свет.

Преданијата кажуваат дека Богородица често одела во Еленската гора молејќи го Господ да ја земе на небото. Еднаш и се јавил архангелот Гаврил и и кажал дека ќе умре за три дена. Непосредно пред нејзината смрт се слушнале грмотевици, а се собрале и сите апостоли. Просторијата во која била Богородица силно почнала да сјае кога, според преданијата, по неа се симнале Исус Христос и ангелите за да ја однесат на небото.

Богородица се смета за заштитник на бремените жени, децата и на семејството, а многу цркви, манастири и други светлишта го носат нејзиното име или и се посветени на неа. Обичај е од Голема до Мала Богородица (21 септември) да се берат лековити билки.

Македонската православна црква и православните христијани во Македонија традиционално го одбележуваат празникот со свети литургии и црковно-народни собири. Големи народни прослави и годинава ќе се одржат во манастирот во Матка крај Скопје и во манстирскиот комплекс во Лешок, како и на повеќе други верски обележја, кои и се посветени на Богородица.

Успение на Пресвете Богородица во Македонија се одбележува како државен празник и е неработен ден за верниците од православната вероисповед.


                                                                                              [ 28-08-2009 ]

 

Copyright © 2009 selotejp.com