-->

Престанала да пуши по 95 години

Британката која својата прва цигара ја запалила за време на Првата светска војна во 1914, конечно во 102-та година од животот возраст се откажала од порокот, бидејќи како што вели таа, и здосадило.

Вини Ленгли после 95 години се откажала од цигарите бидејќи повеќе "не и одговарале". Првата цигара ја разменала со пријателките од основно училиште, а својата долговечност и тоа дека никогаш не заболела од рак ги припишува на фактот дека никогаш не го вдишувала чадот од цигарите.

Работела во перална за алишта во јужниот дел на Лондон, во Кројдон и вели дека тогаш сите пушеле и тоа заради друштво. - Не знаевме за здравствени проблеми, но мене едноставно повеќе не ми се убави. На крајот на краиштата, видот толку ми се влоши, што за некое време можеби не ќе можам да видам ни кутија цигари.

Од својата прва цигара во просек пушела по пет цигари дневно, или околу 170.000 цигари за цел живот. Најмногу цигари испушила за време на Големата депресија и Втората светска војна. Сепак и покрај тоа, Вини го надживеала својот сопруг Роберт кој починал во 1968. година, а и нивниот син кој починал пред четири години на 72-годишна возраст.

- Последниве години и онака ги намалив. Ќе запалев по една во неколку дена, после вечера или во спалната соба. Освен тоа, цената на цигарите е ужасна, а и забраната за пушење е одвратна. Би требало да биде дозволено да се запали каде што сакате, заклучила Ленгли.


                                                                                              [ 14-09-2009 ]

 

Copyright © 2009 selotejp.com