-->

Цврсти докази за вода на Месечината

Три посебни мисии кои ја истражуваат Месечината, на овој сателит на Земјата, пронајдоа вода на половите. Се претпоставува дека водата ја создаваат соларните ветрови.

Откритието кое ќе биде објавено во магазинот „Science“, покажува дека водата активно се движи по површината на Месечината, формирајќи се и разделувајќи се при мешање со честичките прашина.

Научникот Карла Питерс од Универзитетот Браун од Роуд Ајленд, која ги проверила податоците со индиската мисија Chandraayan пронашла спектографски доказ за постоење вода, за која се чини дека е погуста на половите.

- Кога велиме „Вода на Месечината“ не зборуваме за езера, океани, па дури ни бари. Вода на Месечината значи молекули на вода и хидроксил (хидроген со оксиген) во интеракција со молекулите од карпите и прашината од милиметарскиот слој на површината, објасни Питерс.

- Голема е веројатноста подоцна да се откријат „повлажни“ површини на Месечините. Можеби највредниот резултат од ова откритие е поттикнување на критичко преиспитување на тезата дека Месечината е сува, бидејќи не е, вели Пол Лусиј од Универзитетот во Хаваи.


                                                                                              [ 24-09-2009 ]

 

Copyright © 2009 selotejp.com