-->

Какаото борец против мигрената

Веќе неколку години, научниците интензивно ја проучуваат способноста на какаото дека лекува разни болести.

Така, новата студија на стаорци ги пружи првите докази дека какаото може да ги потисне воспаленијата во ганглиите, кои се сметаат дека имаат важна улога во настанувањето на мигрена.

Се чини дека какаото ја намалува активноста на протеините кои се заслужни за формирање на инфламаторни воспаленија, кои последично предизвикуваат мигрена.

Точниот механизам уште не е јасен, а бидејќи оваа студија е пионер во оваа област, потребни се уште дополнителни истражувања кои ќе им помогнат на научниците во разбирање на потеклото на мигрената како и нејзина превенција и лечење.


                                                                                              [ 17-09-2009 ]
test рече...
Коментаров го отстрани администратор на блог.

 

Copyright © 2009 selotejp.com