-->

Возачите на автомобили имаат поголем ризик од инфаркт

Лицата што возат автомобили на работа се изложени на 70 отсто поголем ризик да добијат срцев удер, покажуваат резултатите од една нова студија изготвена на шведскиот Универзитет во Умео, во чии рамки учествувале 2.800 лица.

Поголемиот ризик за возачите на автомобилите се споредува во однос на оние што одат пеш на работа, со велосипед или со автобус.

Според истражувањето, причините за тоа се согледуваат во позитивното влијание кај лицата што се активни на пат кон работното место во однос на нивната телесна тежина, маснотиите во крвта, склоноста кон запушување на крвните садови и разни воспаленија.

 

Copyright © 2009 selotejp.com