-->

Нова надеж за подобри лекови за крвен пристисок

Осум претходно непознати гени кои влијаат на крвниот притисок се откриени при едно истражување спроведено во Шведска.

Откритието би можело да отвори пат кон подобри и индивидуално приспособени лекови за крвен притисок, покажуваат анализите на истражувачкиот тим.

Подолго време се очекуваа подобри сознанија за оние гени кои се „клучни играчи”, пишува еден шведскиот дневен весник.

Во рамките на студијата учествувале околу 2.000 Швеѓани. Крвниот притисок, како што е познато, претставува дополнително оптоварување за срцето и крвните садови.

 

Copyright © 2009 selotejp.com