-->

Се купува ретко, но квалитетно

Како што беше очекувано, со оглед на глобалната економска криза и намалената потрошувачка моќ, глобалната продажба на мобилни уреди во првиот квартал на оваа година е намалена за 8.6% и изнесува 269.1 милиони телефони.

Интересен податок е тоа што додека глобалната продажба на телефони паѓа, продажбата на скапи (smartphone) телефони бележи константен пораст. Во текот на првиот квартал се испорачани повеќе од 36.4 милиони "паметни" телефони, што претставува пораст од 12.7% во одност на истиот период една година порано.

Така, уделот на паметните телефони во вкупниот број на продадени уреди се искачи на 13.5%, што е пораст во одност на скромните 11% од првиот квартал во 2008.

Компанијата Gartner, која го вршеше ова истражување, јасно потенцираше дека одличната продажба на телефоните на Apple и RIM се доказ дека апликациите и корисните веб-базирани сервиси полека стануваат клучен фактор за пазарот на паметни телефони.

Symbian сега зазема 49.3% од глобалниот пазар на паметни телефони, што е намалување во однос на 56.9-те проценти колку што имаше само една година порано. RIM го зголеми уделот од 13.3 на 19.9%, а iPhone го дуплираше својот дел од 5.3 на 10.8%.

Што се однесува на вкупниот пазар за мобилни телефони, Nokia и понатаму доминира и покрај тоа што уделот на компанијата падна на 36.2%. Samsung бележи пораст во позицијата и сега зазема 19.1%, а зад нив се LG со 9.9%. Motorola е на четврто место (6.2%), а Sony Ericsson со 5.4% е последен на листата на мобилните големци.

 

Copyright © 2009 selotejp.com