-->

Во сон се здебелила 57 килограми

Американката Ана Рајан која страда од месечарење се здебелила 57 килограми во текот на ноќните шетања до фрижидерот.

Проблемот со килограмите долго беа тајна за оваа 42-годишна жена која пред две години открила дека страда од посебно пореметување на сонот (СРЕД) која ја тера да јаде додека спие.

Додека Ана е во несвесна состојба голта се што ќе и дојде до рака (чоколада, сирење, месо, путер). Таа поради пореметувањето не може да ги контролира килограмите така што и не се чуди што се здебелила цели 57 килограми и што има висок крвен притисок.

- Јадењето во сон го загрозува мојот живот, рече Ана, наведувајќи дека се обидувала да го надмине ноќниот нагон за храна.

- Знаев дека постои некој проблем затоа што се будев со чувство на замор и мачнина, но мојот лекар ми зборуваше дека со мене е се во ред. Беше многу „фрустрирачко“, раскажува несреќната жена.

Дијагнозата СРЕД и е поставена е пред две години. Тогаш во кујната се вградени камери кои ги снимале нејзините ноќни активности. Таа ја посетувала кујната и до осум пати во текот на ноќта и јадела повеќе од 2.000 калории.

Ана во меѓувреме почнала да се лекува, со што во одредена мера ги контролира излетите до кујната.

Според некои проценти, милион Американци патат од ова чудно пореметување кое ги тера да месечарат по кујните и јадат во сон.

 

Copyright © 2009 selotejp.com