-->

Робот ги предвидува човековите намери

Европските научници наводно создаде робот кој може да ги предвиди човековите намери, што би требало да ја потпомогне интеракцијата меѓу човекот и роботот да биде што поприродна, објави Science Daily.

Проектот кој го финансира Европската унија, има за цел да даде одговор дали роботите и човекот можат да ги усогласат работите кои ги работат, односно дали можат истовремено да работат на иста задача, без притоа да се говори што следно треба да се направи.

- Роботот кој го создадовме веќе знае да ја извршува работната задача, но тоа на кое сега работиме е усовршување на роботот кој при извршувањето на задачата ќе знае да ги препознае намерите на својот партнер (човекот), да утврди дали човекот ги следи упатствата за изработка на задачата и да реагира доколку не се придржува до нив, изјави научникот Волфрам Ерлхаген од универзитетот „Minho“ во Португалија.
Роботот, следејќи како човекот го зема алатот, може да предвиди што човекот ќе направи, но и да учествува во работата предвидувајќи го секој следен чекор во извршувањето на задачата.

Роботот исто така е програмиран да ги воочи грешките при работата на човекот и да реагира доколку нешто не е сработено според упатствата.

Сепак, научниците велат дека нивната работа сè уште не е завршена и оти потребно е време за да се усоврши роботот.

 

Copyright © 2009 selotejp.com