-->

Гинко за добра циркулација

Како што старееме крвните садови се повеќе се подложни на различни нарушувања што доведува до слаба исхрана на срцето, мозокот, нозете како и другите делови од телото.

Преку бројните клинички испитувања е докажано дека скапоцените супстанци од гинкото ја намалуваат вискозноста и ја подобруваат циркулацијата на крвта, го спречуваат собирањето тромбоцити и создавањето крвни згрутчувања, но ја зголемуваат и цврстината на ѕидовите од крвните садови. Оваа билка ги штити артериите, вените и капиларите од оштетувања, регулирајќи го нивниот тонус и еластичност. Таа ја намалува лепливоста на тромбоцитите, а тоа е клучен фактор во развојот на артериосклерозата која може да има и фатални последици.

Со оглед на тоа дека го подобрува обезбедувањето со крв на мозокот, но и на другите органи, екстрактот од гинко делува поволно, посебно кај постарите лица, на концентрацијата и памтењето, но е ефикасен и за помнењето кај учениците и студентите. Екстрактот помага и при вртоглавица, главоболка, шум во уво, студенило и чешање на рацете и нозете, како и при болки и грчеви.

Позитивното влијание на листовите од гинкото врз Алцхајмеровата болест е докажано во повеќе клинички студии, а се почесто се зборува и за нејзиниот ефект при лечењето на намалениот вид, глаукомот и катарката.

 

Copyright © 2009 selotejp.com