-->

Испечен колач тежок тон и 765 килограми

Еден слаткар од Наблус, град на северниот Западен брег, во саботата испече огромен колач - локален специјалитет, надевајќи се дека ќе влезе во Гинесовата книга на рекорди.

Колачот е долг 74 метри, широк метар и 10 сантиметри, а тежи неверојатни тон и 765 килограми. Слаткарот, меѓу останатото, за правењето на џиновскиот колач потрошил 700 килограми козјо сирење, 300 кила шеќер и 700 килограми брашно.

Палестинскиот премиер Салам Фајад и бројни високи функционери учествуваа на свеченоста на која се собраа околу 100.000 љубопитни луѓе кои сакаа да го вкусат колачот.

Премиерот во таа прилика го отвори шопинг фестивалот кој трае околу еден месец и го оначува новиот почеток на комерцијалното средиште Наблус, после една година од пропаѓањето.


Сподели                                                                                                                 [ 18-07-2009 ]


 

Copyright © 2009 selotejp.com