-->

Интегралните житарици спречуваат хипертензија

Големиот внес на интегрални житарици и трици ја намалуваат инциденцата за висок притисок кај мажите, покажува нова стдија.

Научниците ги анализирале податоците за прехранбените навики кај 31 384 здрави мажи на просечна возраст од 40 до 75 години. Се покажало дека големиот внес на интегрални житарици го намалува ризикот од хипертензија за 19%, додека кај триците тоа изнесува 15%. Механизмот на делување сеуште не е разјаснет во студијата.


Сподели                                                                                                                 [ 21-07-2009 ]


 

Copyright © 2009 selotejp.com